Gå videre til innholdet

Magasinet

Hva er R-verdi?

Didrik Rasmussen 06 Jun 2022
Hva er R-verdi?

 Hvis du har kommet hit er du helt sikkert på jakt etter å forstå hva R-verdi egentlig betyr, og hvilken R-verdi du bør ha på ditt liggeunderlag. Vi i DER/UTE skal gjøre vårt for å hjelpe deg på veien.

Teknisk sett er R-verdi et mål på termisk motstand: Jo høyere R-verdien er, desto mer termisk motstandsdyktig er materialet eller strukturen. Dette brukes ikke bare til å måle liggeunderlag, det brukes av ingeniører og forskere til å måle alt fra vinduer til glassfiber. Dette er den mest brukte og beste måten å måle isolasjonen til et liggeunderlag.

Sjekk vårt utvalg av liggeunderlag her

Hva er R-verdi? Slik velger du liggeuderlag

Hva er egentlig R-verdi?

R-verdi måles i et kaldt kammer (4C). Inne i en termisk forseglet beholder plasseres et liggeunderlag mellom to metallplater. En del av bunnplaten er gjort om til en stor sensor og holdes på jevn temperatur med elektrisk strøm. Et liggeunderlag som gir mye isolasjon vil bidra til å holde bunnplaten varm, og som et resultat vil sensoren kreve mindre strøm (energi) for å opprettholde temperaturen. Et liggeunderlag med mindre isolasjon vil kreve mer energi. Denne målingen (mengden energi som kreves for å opprettholde platens temperatur) legges så inn i en algoritme for å gi en R-verdi for hvert underlag. Jo mindre energi som kreves for å holde platen varm, jo ​​høyere er R-verdien og omvendt.

En del produsenter estimerer R-verdien, mens andre tester dette. Vi har kun valgt leverandører som går grundig til verks - både Therm-a-rest og Sea to Summit tester dette. Therm-a-rest tester selv, mens Sea to Summit sender sine liggeunderlag til et uavhengig laboratorie i Sveits

Riktig liggeunderlag er alfa-omega for å holde varmen i soveposen

Det er viktig å tenke på R-verdi når du skal sette sammen ditt overnattings-kit. Altfor mange ser kun på komforttemperatur på soveposen og tenker ikke på viktigheten av et godt, isolerende liggeunderlag. En sovepose vil ikke klare å holde oppgitt temperatur dersom det ikke er godt nok isolert mot bakken. Selv om du ikke sover ute på vinteren mener vi det er fornuftig med et liggeunderlag som har en R-verdi på minimum 2 for overnatting ute i Norge. 

 

Hva er R-verdi?
Sommer: R1 - 2. Tre sesonger: R2.1 - 5. Vinter: 5+

 

Trenger du hjelp til å finne det liggeunderlaget som passer akkurat deg? Ikke nøl med å ta kontakt!