Gå videre til innholdet

Magasinet

Introduserer: SUBU - føttenes dunjakke

Andreas Austdal 17 Dec 2022

Vi I DER/UTE har gleden av å introdusere enda ett nytt merke: SUBU.

"The unexpected winter sandals".

Jeg elsker en komfortabel sko. Hvem gjør vel ikke det? Og på sommeren er jeg fan av å kunne skli raskt inn og ut av et par med praktiske fottøy. Fordi det og er praktisk. Birkenstock for eksempel – få sko er mer beleilige og komfortable. Skal man en rask tur til butikken? Kaster på meg noen tøfler. En spontan tur på nærmeste cocktailbar? Kaster på meg noen tøfler. En tur på gymmen? Kaster på meg noen tøfler. Ute med søpla? Kaster på meg et par med tøfler. En luftetur med bikkja? Kaster på meg noen tøfler. Ut og møte budet fra Foodora en treig søndag? Kaster på meg noen tøfler. Og slek går no dagadn. Frances McDormand brukte til og med Birkenstocks når hun hosta Oscars (riktig nok en collab med Valentino, men lell då gut). Men så kommer vinteren og brått blir det både for kaldt og for sleipt til å fortsette med samme taktikk, og tøflene må pent legges på hylla til våren igjen. I det minste på fotskammelen foran peisen.

 

Helt til nå.

 

Jeg skulle gjerne sagt at jeg kom over disse vintertøflene da jeg var på en snartur til Tokyo for ett år siden. Det var jeg ikke. Ikke i Tokyo. Subu sneiet jeg dog så vidt forbi her på det vide internettet for en god tid tilbake.

 

Selv om Subu teknisk sett er slippers både av design og utseende, er det ikke meningen å holde disse som gissel innenfor husets fire vegger. Sågar som de kan brukes inne, er det også meningen at du kan forlate hjemmets komfort uten at føttene dine trenger å oppleve denne miljøforandringen på nevneverdig vis. Sant skal sies at det nok er begrensninger, både i form av estetikk, men og funksjonalitet, på hvor og når du vil bruke disse utetøflene. Dette er likevel begrensninger av flyktig art, og avhenger av hvor pragmatisk man er – eller ønsker å være. Selv kaller jeg dem i hvert fall for vintertøfler, noe også Subu selv gjør.

 

Bedriften, som så dagens lys i 2016, og som er basert i Tokyo kommer fra en langvarig japansk tradisjon, på lik linje med Norge, hvor man tar av seg på føttene før man entrer et hjem (nok en essensiell ting amerikanerne aldri evner å begripe). En tradisjon som peker i retning av at det gir mening med sandaler eller tøfler, da det er ytterst praktisk. Kjekt å slippe å knyte lissene ørten ganger om dagen. Men, og, akkurat slik som Norge blir det kaldt i Tokyo på vinteren. Så Subu utviklet skoa sine til å fungere så uanstrengt som et par med tøfler, samtidig som de skulle sørge for komfort og varme i kaldere vær.

 

Den beste måten å beskrive utseende til et par med Subu-tøfler er at de ser ut som en dunjakke for føttene dine. Slik sett vil de observante blant oss ha registrert at merker som er kjent for å lage vinterklær, slik som Northface, Rab og Teva, har liknende sko. For undertegnede er Subu «fugly»-kule, slik som visse crocs kan være (les, for eksempel Keen sine). Og kanskje er det på grunn av deres japanske DNA at de er en anelse mer minimalistiske enn andre merker sine varianter. Noe som taler til Subu sin fordel. Når det er sagt så har Subu de typer egenskaper som du ønsker at vanlig vintersko skal ha. Det være seg for eksempel en gripende gummisåle, Teflon-belegg som lar vann prelle av, de tørker fort, dunfyll og en fleece-liner på innsiden som at på til transporterer fukt vekk fra svette føtter. Noe som holder føttene dine tørre og «toasty». Subu selv beskriver skoene som «designet for å omfavne føttene dine i en varmelomme». Selv så må jeg innrømme at det er mer eller mindre akkurat slik det føles – som om begge føttene mine er «lulla» inn i et lunt teppe, hvilende på en Svane-madrass av ypperste kvalitet. Nå som ulike kjøpesentre rundt omkring allerede er i ferd med å pakke ned juledekoren (og opp med påskedekoren i stedet), tar jeg meg selv i å tenke på Subu mer og mer. Akkurat som jeg pleide å gjøre med Birkenstock, som jeg nå gjør med bestefar sine ihjelslitte, høngamle (dog særs stilige) skinntøfler, skal jeg nå fremover tråkke inn i et par med Subu iført jeans og en t-skjorte, og en dunjakke, på veg til butikken eller klatresenteret. For ikke lenge siden tok jeg de på meg til en heller nærmest halvformell middag hos et vennepar av meg. Jeg skal være ærlig å si at jeg følte meg mer selvbevisst enn til vanlig, men i det jeg gikk inn døra fikk jeg raskt spørsmålet om hva «de der» var for noe. Raskt etterfulgt av «Kan jeg prøve dem?». Nå eier de begge selv et par hver.

 

Er de like slanke som mine gamle Birkenstocks? Nei. De kan også bli for varme dersom jeg bruker de på dager som ikke er fullt så kjølige. Det vil si, det er kun et problem her til lands på de fåtall av dagene det er skikkelig sommer. Til gjengjeld finner jeg til stadighet nye anledninger til å bruke de. Og jeg gleder meg til de som fortsatt sverger til Uggs eller den slags innser at det finnes bedre alternativer.

 

"Made in mind for campfires and BBQs". 

 

Siste kolleksjon fra SUBU handler du hos DER/UTE.