Gå videre til innholdet

Magasinet

Norgesferie i Lofoten? Her er 10 turforslag

Didrik Rasmussen 05 Apr 2022
Norgesferie i Lofoten? Her er 10 turforslag

Turforslagene her er enkelt & kjapt beskrevet. Jeg kunne nevnt maaange andre flotte turer, men her er i alle fall 10 topper jeg forelsket meg helt i. For ytterligere beskrivelser, vil som regel et Google-søk gi deg forklaringer for ankomst, startpunkt og generell turbeskrivelse. Send meg gjerne en melding om du ikke finner det du er på jakt etter, eller om du vil ha tips til enda flere turer. Ellers anbefaler jeg å sjekke Instagram og relevante hashtagger (eller Google) for mer inspirasjon til flere turer. Ha også i bakhodet at mange av turene (generelt, ikke bare disse jeg har listet opp) er relativt luftige og man kan møte på partier hvor litt klyving må til. Har du høydeskrekk og synes det blir for ukomfortabelt, så er det ingen skam i å snu! <3

 

Her er 5 ting jeg alltid har med på dagstur

 • Været kan snu sabla raskt i Lofoten. Man kan starte en tur i omtrent bare trusa, men ende opp med å trenge full bekledning når man kommer til topps/er på vei ned. Ha derfor alltid med vindtett jakke (kanskje også bukse), samt varme klær i tursekken.
 • Ull er gull - året rundt! Jeg bruker ALLTID ullsokker på beina på tur, og det er fordi ulla puster mye bedre og lukter mindre enn andre materialer. Dessuten blir ikke ull like fort vått, og det tørker kjappere. Derfor går jeg som regel også i en t-skjorte/singlet i ull på overkroppen.
 • Bruk gode sko! Høye fjellstøvler er spesielt anbefalt dersom du ikke er vant med å gå i ulendt terreng fra før, da det er lett å tråkke over, spesielt på veien ned da de aller fleste turene her omtrent går rett opp/ned. Anbefaler å teipe alle føtter som skal i nye sko FØR du begynner turen, gjerne med tensoplast (finnes på feks apotek).
 • Solbriller og solkrem - selv om det er overskyet, så steker sola godt gjennom skydekket.
 • En lett dagstursekk mellom 18-46L. Størrelse er avhengig av været og hvor mye skift man må ha oppi.


 

 1. Reinebringen (448moh) i Reine
  Her er parkeringsplassen ganske liten, så det gjelder å være tidlig (eller veldig sent) ute. Selv anbefaler jeg å gå den på nattestid i midnattsola. Det er 1700 bratte sherpatrappetrinn som går nesten helt til topps, herfra må man klyve seg opp til høyre for selve hovedpunktet. Luftig og nydelig tur, og kanskje en av de mest poppis turene - men med god grunn! Husk at det nå blir forbud mot å campe på toppen, samt i Reine generelt. 

Norgesferie i Lofoton

 

 1. Mannen (400moh) v/Hauklandstranda
  Parker bilen ved Hauklandstranda (som er kåret til en av verdens vakreste strender), og følg stien fra andre siden av veien over tunnelen mot Uttakleiv. Etter et lite stykke oppover kommer du til et “veiskille”: holder du deg til venstre kommer du opp Mannen, går du mot høyre kommer du til Himmeltindan (betraktelig lenger tur enn førstnevnte). Husk at det nå blir forbud mot å campe på stranda. 

 

 1. Tindstinden (490moh) i Å
  Et Google-søk vil gi deg veibeskrivelsen hit! 

 

 1. Nonstind (483 moh) på Unstad
  - Parker på venstresiden ytterst på Unstad. Følg veien innover til venstre, så ser du en sti tydelig herfra og opp til Utdalsvannet, og deretter Aksla før du når toppen av Nonstind. Istedenfor å gå ned samme vei du kom opp, gå gjerne over hele fjellrekka og gå ned over tunnelen og gå gamleveien på høyresiden av Unstad tilbake til startpunktet, så får du en skikkelig fin runde! Evt kan du gå videre fra over tunnelen og opp til Saupstadtinden. 

  

 1. Saupstadtinden (558moh) på Unstad
  - Kjør mot tunnelen som fører til Unstad, men ta av til høyre på en grusvei rett før. Kjør veien inn til du får utsikt ned mot stranda og parker her. Følg stien som går opp til høyre (når du ser ned på Unstad). Hold deg på høyresiden av fjellet på veien opp: det er lett å ta feil av tursti og geitesti, hvor sistnevnte tar deg på venstresiden og det fort kan bli skummelt og “for luftig”.

   
 2. Ryten (543moh), gjerne via Kvalvikastranda, i Flakstad kommune
  - Her kan man starte turen fra to punkter, det spørs helt om du vil gå rett mot Ryten eller ta turen innom Kvalvika først. Sistnevnte er sterkt anbefalt! Denne turen er litt mindre krevende enn mange andre turer i Lofoten, da terrenget er slakere. Perfekt å ta med seg telt hit! Google deg frem til de ulike startpunktene. 


 

 1. Volandstinden (457moh) - på Ramberg
  - Her kan man gå fra begge sider, Google deg frem til startpunkt! Men vær forsiktig; vi havnet utpå en geitesti langt vekk fra selve turstien, så vi måtte ake oss ned fjellveggen på et særdeles bratt parti. 


 

 1. Kollfjellet (512moh) på Ramberg - en mindre kjent perle
  -  Ta avkjørselen mot Nusfjord og parker på høyresiden etter noen 100m i en stor sidelomme/liten pplass. Turen starter gjennom skog/buskkrattet - det er ingen tydelig sti her, så her gjelder det å bare traske seg gjennom. Hold til høyre mot toppen, så kommer en sti i sikte etterhvert. 


 

 1. Offersøykammen (436moh) på Vestvågøy
  - Nydelig tur med spektakulær utsikt - har jeg i alle fall hørt. Da vi nærmet oss toppen kom tåka rullende inn over oss, så vi så dessverre nada fra toppen. 

Bilde t/h tatt av Ida Thomstad / @idambt

 

 1. Djevelporten, Frosken & Fløya i ett (590moh), med utsikt ned på den mektige Svolværgeita i Svolvær
  - Parker i sentrum, eller på pplass ved foten av trappa i Blåtindveien. Herfra går stien opp til toppene. Følg kart eller Google deg frem til turbeskrivelsene. 

Bilde nr 2 tatt av Kristine Haugsvær / @kristinehaugsvaer


Lofoten er et megapopulært feirested, og med god grunn! Men det betyr også at det blir flere og flere stier laget hvert år på vei til toppene, så forsøk å hold deg til de som allerede eksisterer så naturen ikke lider mer enn nødvendig. Ta også med deg ekstra poser for å kunne ta med deg søpla di (og gjerne andres du ser langs stien) hjem igjen. Sporløs ferdsel<3

 

Da gjenstår det bare å si; God tur! Håper vi sees Der Ute :-D

Turhilsen fra Ingrid Andrea & de andre i Der/Ute