Gå videre til innholdet

Magasinet

Slik tar du vare på soveposen din

Didrik Rasmussen 15 Jun 2022
Slik tar du vare på soveposen din

Med rett pleie har du soveposen i mange tiår, her har vi samlet sammen noen tips for hvordan du best mulig tar vare på den. Både før, under og etter tur. 

Slik tar vare på soveposen når du er på tur

Når du er ute på tur over flere dager, men har samme base, la soveposen ligge åpent i teltet/campen. Eventuelt kan du henge den ut for å lufte den ut dersom det har blitt fuktig natta før! Jo mindre tid oppbevart i pakkposen, jo bedre er det for posen din - særlig om det er en dunpose. 

Når du er nomade på tur og stadig flytter på deg, stapp soveposen din ned i pakkposen istedenfor å rulle posen. Da unngår du at dunet hoper seg opp, og heller sprer seg mer utover. Hvis du merker at dunet allerede har klumpa seg litt; rist den skikkelig godt! Det gjør ofte susen for at den skal spre seg ut igjen i dunkammerene. 

Ha alltid med et lite reparasjonssett med lappesaker, skulle uhellet være ute. En liten rull gaffa fungerer også utmerket. 

Slik tar du vare på soveposen når du kommer hjem

Heng alltid opp posen din til utlufting etter tur, og gjerne over minst et par dager. Selv om du ikke har oppholdt deg i fuktige omgivelser, kan det likevel ha oppstått fukt fra f. eks. underlaget, luften, kondens i teltet og kroppsvæsker som må tørkes før du pakker den vekk. Hvis du ikke gjør det, kan fukten over tid føre til mugg som over tid vil spise opp og ødelegge posen. Har du en dunpose som har blitt fuktig, kan dunet ha klumpa seg der hvor kroppsvekten har presset på. Rist den derfor godt slik at dunet fordeler seg ut i dunkammerene til posen igjen. 

Slik vasker du soveposen

For mange vask kan føre til at isoleringseffekten på sikt vil minske. Gå heller gjerne over med en fuktig klut og mildt vaskemiddel på de verste områdene, og spar storvasken til de gangene det virkelig trengs. 

Hvis du har kommet til et punkt hvor en ordentlig vask må til:
(Merk: ulike leverandører kan ha egne guider for hvordan man skal vaske posene)

  • Tørk av all overflødig skitt med en fuktig klut
  • Sørg for at ingen ting & tang gjemmer seg i posen
  • Lukk alle glidelåser
  • Maskinvask á la 40 grader
  • IKKE bruk skyllemiddel
  • Bruk gjerne vaskemiddel som er spesifikt for dun, eller en LITEN dæsj av mildt, flytende vaskemiddel. 
  • Hvis syntet: Bruk tørketrommel på lav varme med 3-4 tennisballer, eller lufttørk den i noen dager. 
  • Hvis dun: skyll 3-5 ganger ekstra, og sentrifuger etter. Tørk den deretter i tørketrommel på lav varme, med 3-4 tennisballer. De vil hjelpe med å dunke opp dunet og tilbake i posisjon i dunkammerene. La soveposen tørke i 1-2 dager etter, og rist den gjerne litt innimellom for å hjelpe dunet ekstra med å spre seg. 

Slik oppbevarer du soveposen

Dun: De aller fleste dunposer leveres med en oppbevaringspose og en pakkpose. Bruk alltid førstnevnte for lagring. Hvis ikke vil langtidskomprimeringen rett og slett ødelegge dunet, slik at soveposen har mistet effekten sin. Det er en kjip, unødvendig og ikke minst dyr felle å havne i.

Syntet: Soveposer med syntetisk fyll tåler generelt mye mer enn dunposer. Oppbevar den gjerne i pakkposen sin, men dette fyllet liker seg også faktisk aller best med litt pusterom. Det følger sjeldent med oppbevaringsposer til syntetiske poser, så da kan et alternativ være å ha den i en større tørrsekk, pose e.l.

Oppbevar alltid stæsjet ditt på et tørt og svalt sted, uten direkte sollys. 

En anbefaling fra oss er å skaffe deg en lakenpose

En lakenpose har forøvrig mange nyttige funksjoner! Først og fremst bidrar lakenposer til økt comfort-temperatur i soveposer. I tillegg forlenger en lakenpose levetiden til soveposer da den forhindrer svette og andre kroppsoljer å trenge seg inn i stoffet til soveposen. Ellers helt ypperlig å bruke alene dersom du skal sove i veldig varme omgivelser. Dessuten: skal du på tur fra hytte-til-hytte, slipper du å drasse med sengetøy. 

For å finne frem til riktig sovepose for ditt bruk, sjekk denne artikkelen her.

Lurer du på noe mer? Ikke nøl med å kontakte oss!

Hilsen Ingrid Andrea & de andre i DER/UTE