Det finnes en jungel av liggeunderlag der ute, vi skal prøve å gjøre det litt enklere å velge riktig liggeunderlag.
Isolasjon og komfort er helt klart viktigst når man skal velge liggeunderlag. Andre ting som spiller inn er vekt, pakkstørrelse og slitestyrke. Bruksområde har naturlig nok også mye å si; Skal det brukes på lengre fjellturer, bæres inn til basecamp, på sykkeltur eller til bilnær camping?Hva som teller mest for valg er naturlig nok svært subjektiv, men vi skal prøve å komme med noen råd.
Sjekk vårt utvalg av liggeunderlag her
Liggeunderlag og isolasjon
Det første vi tar for oss er R-verdi, den sier noe om isolasjonsevnen til et liggeunderlag. Teknisk sett er R-verdi et mål for termisk motstand; Jo høyere R-verdien, jo mer termisk resistent er materialet eller strukturen. Dette er ikke bare brukt til å måle liggeunderlag. Det brukes av ingeniører og forskere til å måle alt fra vinduer til glassfiber.
Noen selskaper tester deres madrasser mens andre "anslår" sine vurderinger. Det er viktig å huske på dette når man sammenligner R-verdier fra ulike selskaper. Vi har utelukkende liggeundarlag fra aktører som tester dette i uavhengige laboratorie. Hvis du vil vite mer om R-verdi, trykk her.
For å gjøre det enkelt for deg å bestemme hvilken R-verdi de trenger, har vi i DER/UTE følgende anbefaling:
- Vinter: Minimum 5
- Tidlig vår/sen høst: Minimum 4
- Sen vår/sommer/tidlig høst (fjell): 2.5 – 3.5
- Sen vår/sommer/tidlig høst (lavlandet): 1 – 2.5
Komfort
For folk flest har komfort har svært mye å si for søvnkvalitet. For at et liggeunderlag skal være komfortabelt bør underlaget være langt og bredt nok til at det dekker bredde og lengde med god margin. Vi anbefaler en lengde på minimum 10 (helst 15) centimeter lenger enn din høyde. Bredden bør også naturlig nok være bredere enn deg, men noe større enn 65 centimeter er sjelden et poeng.
Hvor tykt et liggeunderlag er, samt strukturen på underlaget har naturlig nok også en del å si for komforten. Mer tykkelse er stort sett alltid lik mer komfort. Dersom du sover på rygg eller mage holder det fint med 6cm, dersom du sover på siden bør det være min. 8 cm.
Struktur på underlag er som regel mer subjektivt, men selv liker vi de med eggekartongstruktur og de med langsgående kanaler. Sea to Summit Comfort Deluxe er soleklart det mest komfortable liggeunderlaget vi har testet, men hvis man ønsker et liggeunderlag som også er mulig å pakke med seg i sekken er Sea to Summit Comfort Plus XT Insulated et særdeles godt valg.
Størrelse og vekt på liggeunderlag
Ikke alle telt har plass til de brede og lange, komfortable underlagene. Særlig gjelder dette hvis man skal utnytte teltets makskapasitet eller telt med smale innertelt. I slike situasjoner kan såkalte "mummy"-underlag være verdt å vurdere.
Vekt og hvor mye et liggeunderlag tåler henger sammen: Et tyngre underlag tåler ofte mer enn et lett. Det punkterer heller ikke så lett, men vi oppfordrer alltid til å behandle underlagene med forsiktighet. Det medfølger lappesaker med alle Sea to Summit liggeunderlag, de anbefaler vi å ha liggende i pakkposen. De fleste eggekskallunderlagene til Sea to Summit kommer med to lag, noe som gjør at det fortsatt vil fungere fint ved en punktering. På vinterstid eller på lengre turer anbefaler vi i en kombinasjon av klassiske skumgummi-underlag.
Vekt har mye å si dersom man skal gå lengre turer. Et liggeunderlag som skiller seg postitivt ut her er det nye liggeunderlaget til Therm-a-rest, Uber-Lite. Det er hele 6.4cm tykt, og veier kun 250 gram (regular).
Liggeunderlag til kvinne eller mann?
Stort sett er vi veldig like, men det er allikevel litt forskjell på kroppsbygning. Sea to Summit har utviklet et eget kvinnespesifikt isolert liggeunderlag. Liggeunderlaget er litt smalere ved skulderpartiet og litt bredere ved hoftepartiet. Liggeunderlaget har allerede høstet mye gode kritikker, og vi tror det kan bli en favoritt blant damene.
Som alltid: skulle du ha noen flere spørsmål eller trenger mer veiledning er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss.